Dienstag, 31. Januar 2017

Saksılı pasta 🍰

Benim hiç bir suçum yok. 
Herşey, dün komşumun bana bir fotoğraf göndermesiyle başladı 😏 fotoğraflara bakınca, kum yiyormuş gibi ağzınız kamaşmasın 😅
Sizinle  bugün, saksısı, toprağı ve çiçeği  ile birlikte yiyebileceğiniz bir çiçeğin tarifini paylaşmak istiyorum. 





Oldukça stresli bir günün akşamında komşum dan bir msj geldi. Miloyonluk metropol, Sankt Petersburg'ta, oldukça ünlü yeni  bir Restaurant 'ın meşhur bir tatlısı. Yanlış hatırlamıyorsam, restaurantın ismi #cococo. Tatlının ismi, "Annemin en sevdiği çiçek". Komşum diyor ki, "instagram arkadaş listemde o Restaurant'a gidip, bu tatlıyı paylaşmayan kalmadı. Sen bu fotoğrafları Gregory'e göster.". "Hmmm" dedim, "olur ama bu pastayı bir ara ben sana yaparım belki." Biraz instagram da #cococo hashtag'nı araştırdım.  Biraz Google ye sordum danıştım ama ne tarif bulabildim, nede bir ip ucu. Fotoğraflardan gözüktüğü kadarıyla dışı, yani saksı çikolata ile yapılmış ve kırmızı kakao serpilmiş. Ama ben çikolata işinde o kadar başarılı değilim. Eşim, çikolata ve şekerleme ustası ama ona sormaya da vaktim yok, çünkü bu gece yapmak istiyorum ve doğum günü öncesi sürpriz olsun istiyorum. Velhasıl kelam, kalktım bir dolapları karıştırdım, derken bir fikir geldi aklıma. Köstebek pastası yapmıştım bir ara esim için. O sistemi uygulayarak bu pasta olur dedim. Tek sorun form kaldı. Onada orkide saksısı ile bir çözüm buldum. 170° fırında çatlamazsa, sorun yoktu. Çatlamadı da çok şükür. Sonuç, ilk deneyim olmasına nazaran harika oldu. 



Hamuru için:
•2 Yumurta 
•50 gr nişasta 
•50gr un
•100gr Şeker 
•100gr oda sıcaklığında tereyağı. 
•2 kaşık  (tepeleme) kakao tozu.
•1 paket kabartma tozu 
•1 Paket vanillin şekeri 

Yapılışı: 
Yumurta, şeker ve yağı köpürene kadar mixerde çırpıp, sonra diğer bütün malzelemeler ilaveten edilip, iyice karıştırılır.

Saksının içini yağlayıp, üzerine un serpiştirilir.





Daha sonra hazır olan hamur kalıbın içerisine dökülür. 
Önceden ısıtılmış 170° fırında 50-60 dakika arasında pişirilir. Bu durum, fırından fırına değişebileceği için, 40 dakikadan sonra kontrol etmekte fayda var. 

Fırından çıkardığınız keki 5 dakika dinlenmeye bırakın. 



5 dakika sonra keki kalıptan çıkarabilirsiniz. Unlama işlemi iyi yapılmışsa, kolayca çıkıyor. 
Kalıptan çıkarmadan önce, bir bıçak ile kenar kalınlığını belirleyin. 



Keki kalıptan çıkardıktan sonra, 10-15 dakika daha dinlenmeye bırakın. 



Daha sonra kekin kenar yüksekliğini ölçerek, en alçak olan kısmı öğrenmek gerekiyor. Bu ölçü, saksının yüksekliğini belirliyor çünkü. 



Daha sonra bir cetvel yardımı ile ölçerek kekin üst kısmını kesin.
Kalınlığı nı belirlediğiniz kenar kısmından bir kaşık ile oymaya başlayabilirsiniz. 
Derinlik size kalmış. Kekin içinden çıkardığınız parçalar toprak görüntüsünü vermek için kullanılacak. Kırıntı haline getirmeniz gerekiyor. 



Kekin içerisine krema ile doldurabilirsiniz. Ben pudding, quark ve ağaç şurubu karışımı ile doldurdum. 





Çiçek olarak biberiye ve kurumuş gül  kullandım. Balkonumda onlar vardı. Nane dalı ve Melissa daha uygun olurdu diye düşünüyorum. Daha sonra fotoğraflar da görüldüğü gibi dekor edip, ikram edebilirsiniz.