Dienstag, 16. Januar 2018

Fibromiyalji



Sevdiğim bir arkadaş fibromiyalji ile alakalı şöyle bir paylaşımda bulunmuş. Aynen katılıyorum bende.:
Fibromiyalji dediğiniz zaman insanların çoğunun size tuhaf baktığını hisseder ve görürsünüz. Kimisi ne olduğunu bilmez. Kimisi aslında var olmayan psikolojik bir rahatsızlık olduğunu düşünür. Kimi hafife alırken kimi detayını öğrenmek ister. Kendi ağrılarını kıyaslayıp aceba bu dayanılmaz ağrılarımın sebebi bu mu diye düşünmeye başlar. Aslında çok ağır bir hastalık olduğunu anlayamaz kimse. Gününüzün en az yarısını yatarak geçirdiğinizi, en ufak değişik durumlarda sancıların ağrıların ağırlaştığını, hüzün veya heyecan yaşadığınızda ağrıların sizi tabiri caizse süründürdüğünü, saatlerce ağlattığını bilmez kimse. Hayatınızın diğer bir kısmı doktor ve fizyolojik terapiler ve iğneler ile geçer..Ve siz hala işe yaramaya ve hayatı bir nebze de olsa normal yaşamak için, sağlıklı insanlara nazaran ne kadar fazla çaba sarfettiğinizi kimse bilemez. Öyle günleriniz olur ki, vücudunuzun hiçbir noktasına dokunamazsınız.. en ufak dokunma büyük acılar verir. Ama siz devam edersiniz yaşamaya ve normal olmaya çalışmaya. Kronik bir hastalık olduğunu kabul etmeniz çok uzun sürerken aklınızda deli deli sorular dolaşır. Mesela kanser soğuğu sever, oysa fibromialji soğuğa hiç dayanamaz. Aceba dersiniz bu hastalık ile kanserden mi korunuyorum. Ve duygularınız duygusallığınız da değişmiştir. Parmak uçlarınızla dokunduğunuz şeylerde öyle enerjiler hissedersiniz ki, başkaları bunu rüyalarında bile göremezler. Dokunmak ve hissetmek başka manalar kazanmıştır..ve müslüman olduğumuz için, elinize diken batsa bir günahınıza kefarettir Hadisi Şerif'i gelir aklınıza ve ümitlenirsiniz, nitekim günahlardan arınmak ne güzeldir..ve en çok cefayı peygamberlerin, evliyaların ve onların ardından gidenlerin çektiğini düşünür, isyana yaklaşmazsınız. Elhamdulillâh.

Ancak !!!
ANCAK... ne kadar bedensel bir rahatsızlık olsa da, yaşanan travma ve üzüntülerin her tür hastalığı tetiklediği gibi, fibromialjinin de tetikçisi olduğunu inkar edemezsiniz.
İnsanlara kıyarken, onları üzerken, nelere sebep olabileceğimizi düşünmeyiz hiç...bunu düşünmeniz dileği ile... İnsanlara kıymayın.
Giden sağlık geri gelmiyor.

Sonntag, 14. Januar 2018

Alman usulü dızmana 😋



Hamuru için malzemeler:
•500gr un
•250ml süt (ılıktan hafif sıcak olacak)
•1 paket vanilin şekeri
•30gr yaş maya
•40gr oda sıcaklığında erimiş  tereyağı
•80gr şeker
•1 yumurta
•1 fiske tuz

Pişirilirken kullanılacak malzeme:
•125gr Krema veya su.  Tercih size kalmış.
•2 yemek kaşığı şeker
Vanilya sosu için:
•500ml süt
•2 yumurta sarısı
•1 tatlı kaşığı nişasta
•1 tane vanilya çubuğunun içi

Sıcak vişne sosu için:
•1 kavanoz vişne konservesi
•1 tatlı kaşığı nişasta
•1 yemek kaşığı şeker


Yapılışı:
Şeker, tuz, süt ve maya bir kabın içerisinde karıştırılır. Geri kalan vanilin şekeri, tereyağı, yumurta ve un ile hamur homojen bir kıvam alana kadar yoğurulur. Eğer hamur biraz cıvıksa, biraz daha un eklenebilir. Üzeri örtülerek oda sıcaklığında 45 dakika mayasını alması için beklemeye bırakılır.

Bu arada vanilya sosunu hazırlayabilirsiniz.
Süt, nisasta, şeker, vanilya, yumurta sarısı bir güzel karıştırıldıktan sonra, hafif ateşte sürekli karıştırılarak  pişirilir. Sos istediğiniz kıvama geldiğinden, üzeri kabuk bağlamaması için, folio ile örtülür. 
Aynı şekilde vişne konservesi , şeker  ve nişasta da yukarıdaki gibi pişirilir. 
 Hamur hacminin iki katına kabarmışsa, 12 eşit parçaya bölünerek tekrar üzeri örtülüp 15 dakika bezelerin mayalanması beklenir.


Bir tavayı tereyağı ile yağlayarak krema ve şeker içine eklenerek, bezelerin 6 tanesi yerleştirilir. Tavanın kapağı sıkıca kapatılarak en yüksek ateşte 3-4 dakika kaynaması beklenir ve hemen en kısık dereceye alınarak pişirmeye bırakılır. Dızmanaların piştiği, tavadan kızarma sesi gelmeye başladığında anlaşılır. Bu süre içerisinde tavanın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Kalan sıvının tamamen buharlaşması için, kapağı açık bir şekilde bir iki dakika daha pişirilir.
Aynı işlem diğer altı beze için de uygulanır.
Dızmanalar bu şekilde servise hazırdır. Ben üzeri kızarmış sevdiğim için. Fırının sadece üst ateşini açarak 5 dakika 180° de kızarttım.



Ister tatlı niyetine, ister kahvenin yanına, ister ara öğün olarak sıcak sıcak servis edebilirsiniz.





Afiyet olsun 😋