Sonntag, 14. Januar 2018

Alman usulü dızmana 😋



Hamuru için malzemeler:
•500gr un
•250ml süt (ılıktan hafif sıcak olacak)
•1 paket vanilin şekeri
•30gr yaş maya
•40gr oda sıcaklığında erimiş  tereyağı
•80gr şeker
•1 yumurta
•1 fiske tuz

Pişirilirken kullanılacak malzeme:
•125gr Krema veya su.  Tercih size kalmış.
•2 yemek kaşığı şeker
Vanilya sosu için:
•500ml süt
•2 yumurta sarısı
•1 tatlı kaşığı nişasta
•1 tane vanilya çubuğunun içi

Sıcak vişne sosu için:
•1 kavanoz vişne konservesi
•1 tatlı kaşığı nişasta
•1 yemek kaşığı şeker


Yapılışı:
Şeker, tuz, süt ve maya bir kabın içerisinde karıştırılır. Geri kalan vanilin şekeri, tereyağı, yumurta ve un ile hamur homojen bir kıvam alana kadar yoğurulur. Eğer hamur biraz cıvıksa, biraz daha un eklenebilir. Üzeri örtülerek oda sıcaklığında 45 dakika mayasını alması için beklemeye bırakılır.

Bu arada vanilya sosunu hazırlayabilirsiniz.
Süt, nisasta, şeker, vanilya, yumurta sarısı bir güzel karıştırıldıktan sonra, hafif ateşte sürekli karıştırılarak  pişirilir. Sos istediğiniz kıvama geldiğinden, üzeri kabuk bağlamaması için, folio ile örtülür. 
Aynı şekilde vişne konservesi , şeker  ve nişasta da yukarıdaki gibi pişirilir. 
 Hamur hacminin iki katına kabarmışsa, 12 eşit parçaya bölünerek tekrar üzeri örtülüp 15 dakika bezelerin mayalanması beklenir.


Bir tavayı tereyağı ile yağlayarak krema ve şeker içine eklenerek, bezelerin 6 tanesi yerleştirilir. Tavanın kapağı sıkıca kapatılarak en yüksek ateşte 3-4 dakika kaynaması beklenir ve hemen en kısık dereceye alınarak pişirmeye bırakılır. Dızmanaların piştiği, tavadan kızarma sesi gelmeye başladığında anlaşılır. Bu süre içerisinde tavanın kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Kalan sıvının tamamen buharlaşması için, kapağı açık bir şekilde bir iki dakika daha pişirilir.
Aynı işlem diğer altı beze için de uygulanır.
Dızmanalar bu şekilde servise hazırdır. Ben üzeri kızarmış sevdiğim için. Fırının sadece üst ateşini açarak 5 dakika 180° de kızarttım.



Ister tatlı niyetine, ister kahvenin yanına, ister ara öğün olarak sıcak sıcak servis edebilirsiniz.





Afiyet olsun 😋

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen